مجوزهای لازم برای راه اندازی سایت
اگر راجع به راه اندازی سایت اینترنتی اطلاع چندانی نداشته باشید، یا اگر نمادها و آیکون هایی که در گوشه و کنار سایت های مختلف وجود دارند، به چشم تان خورده باشد، حتماً با خودتان فکر می کنید که برای راه اندازی سایت باید از سازمان خاصی جواز دریافت کنید. اما حقیقت امر این است که در حال حاضر هیچ نوع مجوزی برای داشتن و راه اندازی سایت نیازی نیست و شما یا هر کس دیگری می توانید چندین سایت را روی شبکۀ جهانی اینترنت داشته باشید و آنها را مدیریت کنید.
اما در این میان نمادها و مجوزهایی بعضاً اختیاری هم هستند که گرفتن آنها شاید جلوۀ حرفه ای تری به سایت شما ارائه کنند. سازمان های دولتی این جوازها را به شما می دهند که می توانید درون سایت خود به بازدید کنندگان نشان دهید. همانطور که عرض شد بیشتر آنها اختیاری هستند. اما اگر سایت شما وارد حیطۀ خاصی مثل کسب و کار شود، و نیازی به ابزار خاصی مثل درگاه بانکی داشته باشید، در اینجا به اجبار باید مجوز خاصی را دریافت کنید که ما به آن نماد اعتماد الکترونیک می گوییم.
پس تا اینجا فهمیدیم در ابتدای راه اندازی سایت ما نیازی به هیچ گونه جوازی نداریم. اما شاید بعداً با وارد شدن به مسیر خاصی، مثل فروش محصول یا خدمات روی سایت، نیاز داشته باشید یک جواز هم دریافت کنید. در ادامه به جوازهایی که توسط سازمان های دولتی به سایت ها داده می شود به طور مختصر اشاره خواهیم کرد.
samandehi.ir
اول از همه سامانه ای وجود دارد به نام ساماندهی که زیر نظر وزارت ارشاد اداره می شود. شاید لازم شود که هر وقت زمان کردید، سایت خود را درون این سامانه ثبت کنید. از مزیت های این کار می توان به ارسال اخطار قبل از فیلتر شدن سایت اشاره کرد. همچنین جلوۀ حرفه ای تری به سایت شما می بخشد. البته اگر سایت شما شامل مصادیقی باشد که برای گرفتن نماد ساماندهی نیاز به مجوز خاصی از دستگاه یا وزارت خانۀ خاصی داشته باشید، باید مراحل آن را برای دریافت جواز مذکور طی کنید. البته مراحل کار به شما اعلام خواهد شد. پس یکی از نمادهایی که می توانید برای اعتبار بیشتر در ظاهر سایت خود قرار دهید، همین نماد ساماندهی است.
enamad.ir
اما اگر سایت شما یک سایت فروشگاهی است، در بیشتر موارد برای دریافت درگاه بانکی نیاز دارید که نماد اعتماد الکترونیک داشته باشید. برای دریافت این نماد باید به سایت enamad.ir مراجعه کنید و مراحل دریافت نماد یا همان مجوز مورد نظر را طی کنید. این سایت تحت نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت می کند و یک سامانۀ دولتی است. در پاره ای از موارد برای دریافت نماد اعتماد الکترونیک باید جوازهای دیگری را از سازمان های مرتبط دریافت کنید. که اگر مراحل دریافت نماد رو طی کنید، با آنها هم آشنا خواهید شد.
saramad.ir
و در آخر سایت دیگری به نام سرآمد با نشانیِ اینترنتی saramad.ir وجود دارد که تحت نظر وزارت ارشاد فعالیت می کند و مجوزهای مرتبط با حوزۀ نشر را به شما ارائه می دهد. در هر صورت دو نماد قبلی که به شما معرفی شد، مهم ترین ها هستند که اگر مجوز دیگری هم در این بین نیاز باشد، سازمان مربوطه آن را به شما اطلاع خواهد داد و مراحل را به شما گوشزد می کند.
اما این نمادها و مجوزهایی که ذکر شد، برای سایت های تازه تاسیس نیست. اگر شما ایده ای دارید و آن را باید به وهلۀ ظهور برسانید، باید دست به کار شده و سایت تان را از نظر فنی پیاده سازی کنید. بعد از آن است که شاید نیاز داشته باشید به سراغ این مجوزها بروید و کار خود را قانونی کنید. در پاره ای ای از موارد هم ممکن است نیاز باشد سر و کارتان با ادارۀ دارایی هم بخورد! پس در اول کار که هنوز درآمدی ندارید، اصلاً به فکر گرفتن مجوزهای بزرگ نباشید بهتر است. در مقالات دیگر سایت وبنولوگ به مراحل گرفتن این مجوزها و نمادها و همچنین دیگر موارد به طور کامل تر اشاره خواهد شد.